Kronen en bruggen

 
Wat is een Kroon ?
 
Een kroon is een kapje van metaal en / of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of  kies. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd . Door een kroon krijgt de tand of kies zijn  oorspronkelijke vorm weer terug. De kroon heeft dezelfde kleur als het gebit. Het is prachtig en je ziet geen verschil tussen kroon en eigen tanden.
 
 
Wanneer maak je een kroon?
 
Wanneer een tand lelijk is geworden, is afgebroken of door tandbederf is aangetast kun je een kroon op de voortanden maken. Dit zijn vaak porseleinen kronen. Deze zijn heel mooi wit en hebben een fraai uiterlijk. 
 
kroon2
 
Wat is een brug ?
 
Een brug is een overkapping van twee beslepen tanden met daartussen een brugdeel. Wanneer de tanden aan beide zijden nog goed zijn kan ook een implantaat worden aangebracht. Zie implantaten
 
brug 1
 
 
De brug vastgeplakt op de afgeslepen tanden.
 
Wat is een zwevende brug
 
Een brug waar een deel van zweeft en wordt verankerd aan twee kiezen. Functioneert goed.
 
zwevende brug
 
Wat is een etsbrug
 
Een brug die vastgelijmd is aan twee andere tanden. Door ons wordt deze haast nooit geplaatst omdat deze vaak los gaan. Een andere oplossing is vaak beter.
 
etsbrug
 
Afdruk maken
 
Nadat de tand is afgeslepen moet er een afdruk worden gemaakt zodat er een model van het gebit gemaakt kan worden. En er kan een kroon gemaakt worden (de afgeslepen tand staat ook op de afdruk)
 
 
Beetbepaling
 
Nu wordt er een beetbepaling gedaan om te kijken wat de afmeting van de kroon moet zijn
Uw beet wordt optimaal gemeten om pijnklachten te voorkomen.
 
Kleurbepaling
 
 
Nu wordt de kleur van het gebit bepaald zodat de kleur van de kroon hetzelfde wordt als de kleur van het gebit zelf. 
 
 
Shoonhouden van de brug / kroon
 
U houdt de brug schoon door voorzichtig met een ragertje te borstelen.
 
Gegoten opbouw
 
Als er geen gezonde tand of kies meer in het gebit is kan er geen goede opbouw ge- maakt worden. Er wordt dan gekozen voor een gegoten opbouw in het zenuwkanaal.